Level 5

Je bent een buschauffeur. De bus, je bedrijf, staat stil en jij hebt de volgende shift. Je beslist waar je heen gaat, hoe je daar zal geraken en wie je meeneemt.

De meeste mensen veronderstellen dat goede chauffeurs de rit aanvangen met het verkondigen aan de reizigers waar ze heen gaan – misschien slaan ze een nieuwe richting in of formuleren ze een nieuwe corporate visie.

Echter, bedrijfsleiders van bedrijven die evolueren van goed naar nog beter starten niet met ‘waar’, maar met ‘wie’. De juiste mensen stappen op de bus, de foute mensen stappen af en aan de mensen op de bus wordt de juiste stoel gewezen. Eerst de mensen, dan de richting. En daar blijven ze bij, hoe dringend of ernstig de omstandigheden ook zijn.

Wanneer het erop aankomt gestart te geraken, begrijpen level-5-leiders of -bedrijven 3 eenvoudige regels. Ten eerste, start met het kiezen van de juiste mensen, dan kan je je uiterst snel en vaardig aanpassen aan de veranderende wereld en trends. Als mensen op de bus stappen o.w.v. de richting, kom je in de problemen als na 10 km blijkt dat je beter van richting verandert. Als mensen echter opstappen omdat ze uitkijken naar het gezelschap van hun medereizigers, kan je veel sneller reageren op veranderende condities. Ten tweede, als de juiste mensen op je bus zitten, hoef je niet ongerust te zijn over hun motivatie. De juiste mensen motiveren zichzelf: niets werkt beter dan onderdeel uit te maken van een geweldig team. Ten derde, een sterke visie met gemiddelde mensen, zal tot een gemiddeld resultaat leiden. Je mag de juiste richting gekozen hebben, maar met de foute mensen zal je nooit de beste worden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s